Schermafbeelding 2014-01-08 om 22.16.57

Een Tussenjaar Nemen

Zoals sommige van jullie wel weten heb ik vorig schooljaar de opleiding Schoonheidsspecialiste gevolgd. Hier ben ik echter na een jaartje mee gestopt omdat ik er toch achter kwam dat het niet echt iets voor mij was. Ik besloot een tussenjaar te nemen omdat ik nog steeds niet wist welke opleiding ik wel wilde gaan doen. 

En tussenjaar, hoe dan? Ik wist echt niet welke opleiding ik wilde gaan doen dus daarom maar een jaartje niks doen, nou ja, ik wilde natuurlijk wel gaan werken. Eigenlijk vind ik dat je al veel te jong moet kiezen wat je voor de rest van je leven wilt gaan doen. Ik heb VMBO gedaan dus ik moest op mijn 16e al kiezen welke opleiding ik wilde doen. Ik had echt geen idee dus ik ben maar een administratieve/secretariële opleiding gaan doen op niveau 2. Deze heb ik gehaald maar vraag me niet hoe, want ik was totaal niet gemotiveerd. Toen waren we dus 2 jaar verder.

Toen ik dus klaar was met die opleiding was ik 18 en wist ik eigenlijk nog steeds niet wat ik wilde. Wat ik wel wist was dat ik niet verder wou gaan met de secretariële kant. Schoonheidsspecialiste trok mij altijd wel aan omdat ik uiterlijke verzorging heel erg interessant vind en ik had er heel iets anders van verwacht. Toen ik eenmaal de opleiding deed viel het heel erg tegen, de theorie vond ik erg moeilijk aangezien ik nooit biologie had gehad en ik moest opeens het hele menselijke lichaam kennen en ik kreeg er ook nog eens drogisterij bij. Ook vond ik de praktijk iets te ‘intiem’. Ik besloot ermee te stoppen, zonde van het geld maar ik heb er geen seconde spijt van gehad!

Ik had mijn bijbaantje nog bij de Etos en ik wilde eigenlijk nog wel zomervakantie dus na de zomervakantie ging ik opzoek naar een full-time baan. Dit ging niet zo makkelijk als ik had gedacht, ik heb er eerder al een artikel over geschreven. Toen ik het artikel schreef had ik nog een baan bij de wasserette maar dit is inmiddels ook alweer afgelopen aangezien het maar voor 3 maanden was. Nu ben ik weer hard op zoek en ugh, wat is het moeilijk zeg!

Toch ben ik heel erg blij met de keuze om te stoppen met mijn studie. Dit jaar wil ik er echt achter komen welke richting ik volgend schooljaar op wil gaan want ik wil hoe dan ook een mbo niveau 3 diploma, het liefst nog niveau 4. Als ik nog steeds geen opleiding weet dan ga ik gewoon verder met de secretariële kant denk ik, ik vind het misschien niet leuk maar ik wil wel wat betere papieren op zak hebben. Wat ik hoop van dit tussenjaar is dus dat ik erachter kom wat ik wil gaan doen, dat ik wat zelfstandiger ga worden en dat ik dit jaar veel kan sparen!

Ik ben benieuwd of jullie dit ook hebben meegemaakt, dat je niet wist welke opleiding je moest gaan doen? Hebben jullie nog tips? 

7 gedachten over “Een Tussenjaar Nemen

 1. Mayara

  Zelf wist ik al vrij vroeg welke kanten ik op wil. Ik zat te twijfelen tussen 2 opleidingen, ik ben van plan om na deze het ander ook te gaan volgen en daarna HBO.

  Reageren
 2. Kimberly

  Ik heb er wel spijt van gehad hoor dat je gestopt bent met de opleiding! haha. Ik wil hierna nog niet gaan werken, ik ben nog niet bereid om dit werk te doen tot in m’n sixties ):

  Reageren
 3. Kiki

  Hoi! :-) Ik heb een beetje hetzelfde, ik ben dit jaar met mijn studie gestopt (communicatiewetenschap) en nu werk ik bij de Etos. Het is echt raar dat je in deze tijd zo vroeg al moet kiezen. Ik hoop dat ik voor volgend jaar de goede keuze maak. X

  Reageren

Geef een reactie